0031 6 39895302info@educationhack.nl
fusehack team

Fusehack was afgelopen weekend een enorm succes, dit is waarom.

Fusehack liet afgelopen weekend zien dat jongeren onder de 25 wel degelijk goede evenementen kan neerzetten. Araik Gingnagel (15) had na het organiseren van de World Hackathon Day nog niet genoeg ervan en ging dit keer samen met zijn verre neef Rens Gingnagel (22) en Stan Schalij (20) een nieuwe uitdaging aan: FuseHack – een technologie festival met als onderdeel een 36 urige hackathon en afsluitend een expo met stand-up comedian.

Allereerst wil ik de organisatie van FuseHack en de support van Robert van Hoesel en verschillende Young Creators bedanken voor het fantastische weekend wat ik heb gehad. Zij hebben naar mijn weten de best georganiseerde hackathon ooit neergezet waarbij zij aan heel veel extra’s hebben gedacht!

De dag begon met workshops, zoals Growth Hacking door Growth Tribe, hoe je een hackathon van begin tot eind succesvol afrond door MLH en panel tussen bekende Nederlandse ondernemers als Alexander Klöpping oprichter van Blendle en Boris Veldhuizen van Santen oprichter van The Next Web.

Voor jullie als lezer die deze extra’s nog niet kennen/weten omdat jullie er niet geweest zijn, deze waren als volgt, en gaven mij inspiratie (als hackathon organiser van 24h Education Hackathon – The Netherlands 14-15 november) om er ook iets meer mee te gaan doen:

1. De Gameroom – van oude arcade game kasten tot X-box en pijltjesguns zelfs een lasergame verdieping was er waar ik verschillende uren mijzelf helemaal heb kunnen uitleven (en mij in het zweet heb weten te werken met mensen die ik totaal niet kende maar nu dikke vrienden zijn).

fusehack lasergamen

2. De Cinema – Q&A met internationale Nederlanders die het in het buitenland hebben waargemaakt bij o.a. Google. Echt heel tof.

fusehack cinema

Wij hadden de vorige editie 5 van deze Q&A’s ‘s nachts en gaan dit deze editie ook weer terug laten komen. Waarbij we jonge ondernemers die hele vette stappen hebben gemaakt ook aan met jullie in gesprek brengen, zodat jij hetzelfde kan gaan doen.

3. Het eten – Mix van gezonde voeding en snacks/snelle hap (fruit, salades, pasta, pizza, hamburgers, energiebars, bier, frisdrank, Joylent & waters) Voor ieder wat wils en supervoeding om jezelf 2 dagen op te overleven.

Wij hebben dit ook geregeld, waarbij we gaan achterhalen wat het beste werkt op een hackathon – gezond of fastfood. Wat denk jij?

joylent fusehack

4. De workshops/presentaties – Goed dat daar de inspiratiehelden van de Young Creators Live waren van Boris Veldhuijzen Van Zanten tot aan Alexander Klöpping. Zij hebben veel ervaring rondom het uitbouwen van een (hackathon) idee tot aan een multinational. Je helpt daarbij jongeren om niet alleen een hackathon mee te doen maar ook ermee door te zetten. Hoe vet is het als de prototype op de hackathon straks ook zo groot wordt als de Blendle of The Next Web.

Wij hebben hiervoor workshops/presentaties van edtech startups en thema’s als het effect van meditatie, gezonde voeding, gepersonaliseerde lesrooster en leren in multidisciplinaire teams worden gepresenteerd en gefaciliteert.

5. De presentatiehal – Hij was HUGE! Ondanks soms wat haperingen (wat niet erg was) op het einde bij het overschakelen van presentaties/slides was dit echt een heel vet podium om op te staan. Licht en geluid was sfeermakend, als Nederlandse elftal had gespeelt zou ik die daar willen zien zo’n vette zaal was dat.

Fusehack stage

Wij hebben bij Seats2meet.com Utrecht CS een mooie zaal gekregen waar presentaties voor 150 personen gegeven kunnen worden, licht en geluid is onmogelijk om te overtreffen, het is er en we bieden de hele dag iedereen een podium aan om te leren pitchen, plus opnamestudio a la Google garage stijl. Check hiervoor de routefilm die we hebben gemaakt, wat ook uit inspiratie kwam van Araik.

6. De mensen! – van de +-250 aanwezigen (wat enorm veel is!) kenden gek genoeg 150 daarvan mij, de mensen die ik slechts in een comment uit Young Creators ken kwam ik allemaal tegen, dat bewees gelijk hoe ondernemend deze groep mensen is. Erg veel respect hoeveel Young Creators bij elkaar kwamen, met elkaar in gesprek gingen, samen gingen bouwen, hun computers en beeldschermen deelden met mensen waarvan de laptop stuk gingen (cc: Chiel Bos en Jan-Paul Beukema) maar vooral samen veel lol hadden, in een hoekje sliepen op een slaapmatje, poef, of bank en uiteindelijk samen meehielpen met opruimen.

7. De organisatiekracht en de Creators kracht van deze jongeren – deze is goud waard en wordt hopelijk doorgezet doordat meer YC vette dingen gaan organiseren voor elkaar, alle mensen en middelen zijn hiervoor aanwezig namelijk en voor Young Creators is er altijd gratis PR/Marketing vanuit mij om die uitkomsten van de hackathon aan het licht te brengen op Articulum zodat meer jongeren uit kunnen groeien tot succesvolle startup. (stuur daarvoor een artikel waarin staat wat je hebt gebouwt en wat je nodig hebt naar redactie@articulum.nl met een headerfoto en een teamfoto dan publiceren wij hem zo snel mogelijk!)

Wij willen deze mensen op de 24h Education Hackathon – The Netherlands ook bij elkaar brengen en dat kan alleen door jou bij deze uit te nodigen om je gratis in te schrijven voor de tweede editie via www.educationhack.nl. We hebben al wat supertoffe jongeren uit Young Creators maar der zijn nog plekjes zat op lokatie, en samen maken we het een geslaagde, gezellige, leuke en leerzame dag, waarbij je niet eens een developer hoeft te zijn om deel te nemen. Op FuseHack lieten ze zien dat zelfs het winnende team (Nick Schoemakers, Joris van Rijn, Bas Schleijpen,Glenn Bergmans & Thijs Koppen) iemand zonder programmeerkennis het winnende prototype kan laten (mee)bouwen in slechts 1 dag. ‪#‎respect‬

fusehack winners

8. Prijzen – Ondanks dat het niet de duurste prijzen waren (Pebble Watches, Escape Room Tickets, UX design Kit, Booking.com coupons) waren ze wel relevant aan de bedrijven (tevens jury) waarmee ze samenwerkten. Ook laat dit zien dat grote prijzen niet eens nodig zijn om jongeren enthousiast te maken om samen vette dingen te laten bouwen.

Wij hebben dan wel een 2500 euro cheque voor het winnende team a.s. zaterdag maar dat is omdat er een hele toffe stichting van een 82 jarige oud onderwijzer jongeren een kans wilt bieden om echt voor opschudding te zorgen in het stugge onderwijswereldje. Dit is zijn laatste wens en zijn laatste jaar van de stichting Ververs. Mijndert Ververs is als de Peter Thiel uit Amerika.

fusehack juryleden en tevens partners

10. Communicatie voor en tijdens event – Top dat MessageBird ingezet werd en geniale nieuwsbrief updates. Via sms constant op de hoogte van de laatste items, goede bewegwijziging in het pand en de lift. Ik heb de organisatie weinig hoeven vragen omdat ze telkens alles op tijd communiceerden. Ik kan hier nog veel van leren, en hoop dat ik hier ook MessageBird voor kan inzetten want die smsjes werken vele malen beter dan email of schreeuwen op een podium met een microfoon.

9. Het open karakter en de feedback middels expo op de teams waarbij dagbezoekers gingen luisteren naar de teams in een beurs-setting was uniek en heel slim, je wist niet of de dagbezoeker wel/niet bij de jury zat en dus liet je je telkens weer van je beste kant zien ook al moest je 50x je gemaakte appje pitchen. de Boom Chicago stand-up comedian kon het publiek en de dagbezoekers mooi aan het lachen maken tijdens de jury zich terugtrok om de winnaars uit te kiezen. Zo was er weinig uitstroom van de niet genomineerden.

Wij hebben/hadden hier nog niet aan gedacht maar proberen dit nog met onze partners te communiceren, die stand-up comedian mag zich aanmelden via nick@educationhack.nl 😉

10. Blijven slapen in een kantoorpand is ook niet zo vanzelfsprekend maar het is magisch om de ontbijtcrew binnen te zien komen met 50 slapende hackers op de banken om hun heen terwijl zij de ontbijtbuffetten opzetten. Gaaf dat zij dit met B.Amsterdam hebben weten te regelen, ook qua vergunningen/brandveiligheid e.d. zonder dat je op lokatie deze bootcamp met elkaar doormaakt is namelijk altijd een min-punt die de hechte groepsband die je daar op doet aantast.

Wij hebben met veel geluk ook de beschikking op Seats2meet.com Utrecht CS ‘s nachts, dus je kunt met een slaapzakje en slaapmatje & kussentje ook een lekker hoekje opzoeken voor een powernap en het is slechts 26 uur (van 10:00 tot 12:00). Echte startups slapen ook in hun kantoor en werken dag en nacht door in hun garage of slaapkamertje om een product af te krijgen in een zo kort mogelijke tijd.

11. Vrijwilligers & Organisatiecrew – ze waren priceless, tot 3 uur ‘s nachts op vrijdag hebben ze heel het pand ondersteboven moeten zetten, met zware banken, stoelen, apparatuur en weinig handjes is dit toch voor elkaar gekregen. Vrijwilligers hebben niet 1 maar 2 dagen op een koude vloer geslapen of zelfs zonder slaap overleeft om dit waar te kunnen maken. Nogmaals RESPECT! Cameracrew die zijn diensten voor 24 uur beschikbaar stelden voor niks ook, om met een aftermovie te komen tijdens de awarduitreiking. En wat was het een vette aftermovie Fusehack en de (Nest) livestreams op de verschillende verdiepingen was ook slim om hierbij in te zetten en de andere YC’s (Young Creators) mee te nemen in de ervaring.

Hierbij wil ik dus iedereen die ooit een hackathon wilde organiseren aanmoedigen om het ook echt te gaan doen, de beste bootcamp voor medewerkers in bestaande organisaties is een maandelijks terugkerende hackathon zo bewijst ook Booking.com die dat doet.

Fijn dat in contact mocht komen met al deze partijen en de hoofdsponsor Booking.com die er zo’n groot succes van hebben gemaakt. Daarnaast dank ik nogmaals de organisatie waaronder Major League Hacking + Joylent die met de laatste loodjes willen helpen in onze hackathon zo kort dag nog.

Het was een zeer leuke tweede hackathon deelname voor mij met een superteam (cc: Max Langerak, Yoram Meijaard en een gedeelte Nick Schoemakers) waarmee we een realtime aandelenbeurs wisten te bouwen (StockBird) die je een berichtje stuurt wanneer jouw (fake) aandelen zouden stijgen en dalen met een bepaald procent. Dit om oude maar vooral nieuwe jonge gebruikers als kinderen wegwijs te maken met de markt en te leren zorgvuldig en slim omgaan met geld door ze dit te laten leren op een interactieve manier met vrienden en in economielessen. Hopelijk kunnen wij scholen en Plus 500 als partner enthousiast maken om dit ook écht in de lucht te brengen als een native app die nu wordt doorontwikkelt (zie presentatie).

fusehack team StockBird

Continue Reading
UA-131809768-1